Wat zijn de sociale gevolgen van Corona?

Er is duidelijk te zien dat door de coronacrisis veel is veranderd. Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) onderzocht wat de sociale/maatschappelijke gevolgen zijn geweest.

Vooral de werkloosheid en het beroep op bijstand onder jongvolwassen groeit, zo blijkt uit de cijfers. Hoewel een aantal mensen natuurlijk verdrietig of boos zijn, valt de stijging in deze aantallen gelukkig wel mee. Een aantal andere opvallende gevolgen zijn:

Internet onder ouderen
Er is een groei te zien onder ouderen die het internet gebruiken. We weten natuurlijk allemaal nog hoe moeilijk het was om je kleinkind, kind, familie of vrienden niet meer te mogen zien. En als je dan geen gebruik maakt van internet – zoals Facetime of WhatsApp -, wordt het inderdaad een hele eenzame bedoeling. Er is steeds meer hulp beschikbaar voor ouderen die internet willen gaan gebruiken of er beter in willen worden.

Eenzaamheid
De eenzaamheid is aanzienlijk gegroeid, niet alleen onder de ouderen, maar ook onder andere leeftijdscategorieën. De coronacrisis is voor niemand leuk. Het enige ‘lichtpuntje’ hierin is dat de andere leeftijdsgroepen de senioren wellicht wel beter gaan begrijpen en mogelijk meer tijd met de familie gaan doorbrengen na deze crisis. We hopen natuurlijk allemaal dat het snel afgelopen is.